Verbeter je resultaat met een opgeruimd bedrijf

Businessplan naar de prullenmand, deel 4

donderdag 30 april 2020   2 minuten  382 woorden
Wekelijks bezoek ik het fruitbedrijf van mijn zus en neem ik jou mee op reis door het kersenperceel, de reis van bloem naar kers. En omdat mijn nichtje thuis is van school loop ik gezellig met haar en mijn teckel tussen de bomen door en zien we dat de kersen al echt vorm hebben gekregen. Ik vroeg dan ook aan mijn zus wanneer de netten naar beneden gaan. Sinds een aantal jaren heeft ze speciale netten die niet alleen vogels tegenhoudt maar ook de Suzuki vlieg.

In de andere delen heb ik je meegenomen in het vormgeven van een businessplan. Ik vond het mooi om dit parallel te laten lopen aan de kersengroei. Gaandeweg merk ik dat het klassieke businessmodel niet meer werkt. 

De Suzuki vlieg is een plaaginsect voor de fruitteelt en met name voor de teelt van zacht fruit zoals de kers. Het vrouwtje legt namelijk in rijpend fruit eitjes en in tegenstelling tot de gewone fruitvlieg tasten deze vliegen gaaf fruit aan. In ieder gaatje dat zij prikken, leggen ze 1 tot 3 eitjes; in totaal kunnen ze meer dan 300 eitjes leggen. De larfjes eten van het vruchtvlees en er ontstaan zachte plekken in het fruit.

Het Covid-19 virus kan de mens infecteren. Het feit dat er geen vaccin en geneesmiddel is zorgt voor angst. De angst om ziek te worden en de kans op overlijden. Er is dus besloten om het risico te minimaliseren door maatregelen te nemen. Het advies om afstand te houden en binnen te blijven. Verder zijn er een aantal motoren van onze economie uitgeschakeld.

De Suzuki vlieg komt oorspronkelijk voor in Azië, maar in 2009 raakte de soort geïntroduceerd in Italië. Sindsdien rukt de soort snel op en werd in 2012 op diverse plaatsen in Nederland aangetroffen. Naast de netten om de vlieg tegen te houden zijn er nog geen goede andere alternatieven gevonden. Wel wordt geëxperimenteerd met schimmels en sluipwespen die een bijdrage zouden kunnen leveren aan de bestrijding.

Het kan dus lang duren voordat er een goede bestrijding is gevonden. Tot die tijd is het werken met alternatieve. Het "nieuwe normaal” van thuiswerken zou zomaar het nieuwe normaal kunnen blijven. Nadenken over andere business vormen is een uitdaging en biedt tevens kansen.

Lees hier verder: Deel 5


Sharing is caringHigh Heels Business Organizer © 2022Privacyverklaring