Verbeter je resultaat met een opgeruimd bedrijf

Van bloem naar vrucht, businessplan deel 1

vrijdag 3 april 2020   1.5 minuut  346 woorden
Deel 1 Risicospreiding

In acht weken neem ik jou mee op reis, de reis die kersenbloesem aflegt om een vrucht, de kers, te worden. Wekelijks ben ik op het fruitbedrijf van mijn zus om de voortgang te zien en dit met jou te delen. Daarnaast neem ik je mee in het vormgeven van een businessplan.

Een bedrijf starten ontstaat vaak vanuit een idee of passie. Heb je een financiering nodig dan wordt gevraagd naar een businessplan maar vaak wordt zonder gestart. Een van de onderdelen van een businessplan is de SWOT analyse, waar liggen jouw kansen en waar jouw zwaktes.

Twee weken geleden zijn de kappen over het kersenperceel gesloten. De knoppen hadden zich gevormd en zijn vatbaar voor nachtvorst. Onder de overkapping blijft het warmer en is de knop beschermd. Deze week hebben we een aantal dagen te maken gehad met nachtvorst. Nachtvorst is bij een fruitbedrijf een bedreiging voor een goede oogst, dus een zwakte.  

Het is zinvol om naast de kansen ook de zwaktes goed in kaart te brengen. Met de huidige COVID-19 zou een zwakte analyse kunnen zijn "wat als mijn bedrijf gedwongen wordt te stoppen en mijn inkomsten stil vallen"? Heb je gezorgd voor reserves, hoelang kun je zonder inkomen, zijn er alternatieve om inkomen te genereren.

Risicospreiding is een oplossing. Naast het kersenperceel heeft mijn zus ook percelen appels en peren en een boederijwinkel. Mocht een van de oogsten tegenvallen dan is er nog de inkomsten van de andere oogst en van de winkel. Het fruitbedrijf is van mijn ouders geweest en bestaat al meer dan 50 jaar. Risicospreiding heb ik van hen geleerd.

In de vijftien jaar dat ik mijn eigen luxe parfumerie & schoonheidssalon had, heb ik altijd gezorgd voor diversiteit in diensten en producten. Liep de ene productgroep minder goed dan werd dat opgevangen door de andere productgroep. Ook combineerde ik online verkoop met winkelverkoop. Tijdens de kredietcrisis in 2008 bleven mijn diensten in de schoonheidssalon doorlopen. Doordat ik mijn risico gespreid had heeft de kredietcrisis geen vat op mijn bedrijf gekregen. 

Lees hier verder: Deel 2


Sharing is caringHigh Heels Business Organizer © 2022Privacyverklaring