Verbeter je resultaat met een opgeruimd bedrijf

Van bloem naar vrucht, businessplan deel 2

maandag 13 april 2020   2 minuten  432 woorden
Deel 2 Doel

Wekelijks bezoek ik het fruitbedrijf van mijn zus en neem ik jullie mee op reis door het kersenperceel, de reis van bloem naar kers. Mijn zus vertelde mij dat ze naast bijen voor de bloembestuiving, ook hommels inzet. Mijn kennis over waarom bijen én hommels inzetten voor de bestuiving, was mij niet bekend. Samen met mijn nichtje ging ik opzoek naar het doel van deze dubbele inzet.

Een bedrijf starten begint bij een idee of passie. Je gaat dit uitwerken en komt terecht bij het doel, waarvoor doe ik het en wat wil ik bereiken? Weten wat je wilt zorg ervoor dat je in actie komt. Visualiseer het bereiken van je doel en merk de positieve vordering op, dit zorgt ervoor dat jij je blij gaat voelen. En dat zorgt weer voor doorzettingsvermogen.

Wandelend tussen de kersenbomen zoemde de hommels en bijen om ons heen. Een hommel is een stukje groter dan een bij en zijn lichaam is bedekt met zwarte, gele of oranje haartjes. Hommels doen geen kwaad, ze brommen wel maar verder vliegen ze gewoon lekker rond. Hommels verzamelen stuifmeel, net als bijen. Maar, hommels bouwen geen honingraten en hebben geen honingvoorraad: bijen wel! Hommels slaan alleen een beetje nectar op om voor zichzelf een voorraadje te hebben op slechtere dagen. Maar er is nog een belangrijke verschil.

Zonder doel geen focus en dus geen resultaat. Dat geldt eigenlijk overal voor. Kijk eens om je heen, zelfs in het dagelijks leven is het goed om een doel te stellen. Een doel stellen kan in één heldere zin, heeft een concrete einddatum en hangt in het zicht zodat jij er dagelijks naar kijkt. Dat is tevens een stok achter de deur. Ook andere mee laten delen in jouw doel kan zorgen voor sneller succes. Maak het wereldkundig. 

Een belangrijk verschil tussen hommels en bijen is; hommels vliegen bij kouder weer ook uit, dat doen bijen niet. Hommels hebben dichtere beharing en kunnen zichzelf opwarmen met de vliegspieren in hun borst. Verder vliegen hommels van bloem naar bloem, net wat ze op hun weg tegenkomen. Bijen zijn bloemvast. Dit betekent dat als ze te vroeg worden ingezet en de kersenbloesem nog niet open is, de bijen andere bloemen zoeken zoals bijvoorbeeld de paardenbloem. Door de inzet van én bijen én hommels wordt de bloembestuiving geoptimaliseerd.

Op jouw whiteboard staat nu je doel en concrete einddatum. Ga aan de slag, stuur bij en zet door. Kijk er dagelijks naar, een ding is dan zeker, dat doel ga jij bereiken.  

Lees hier verder: Deel 3


Sharing is caringHigh Heels Business Organizer © 2022Privacyverklaring