Verbeter je resultaat met een opgeruimd bedrijf

Van bloem naar vrucht, businessplan deel 3

maandag 20 april 2020   2 minuten  409 woorden
Deel 3 Financiën

Wekelijks bezoek ik het fruitbedrijf van mijn zus en neem ik jullie mee op reis door het kersenperceel, de reis van bloem naar kers. De school van mijn nichtje zit i.v.m. het Covid-19 beleid dicht en dus loop ik met haar tussen de bomen, zij maakt de foto en samen hebben we veel lol. Deze keer al helemaal omdat wij opzoek gingen naar het doel van champost en ik dit in mijn handen houd.

Een belangrijk onderwerp in een businessplan zijn de financiën. Zonder goede financiële inzichten kan er geen stevig bedrijf gebouwd worden. In de vele gesprekken die ik voer met ondernemers valt het mij op dat dit een onderschat onderwerp is. De meest gehoorde opmerking is "ik begrijp het niet" en dat is dan ook tegelijkertijd het excuus om de cijfers niet te kennen.

Champost (champignonmest), wordt vaak verward met compost. Echter er zijn verschillen. Champignonmest is niet gemaakt op basis van uitsluitend plantaardige stoffen. Champignons worden namelijk gekweekt op paardenmest die samen met stro, kalk en kippenmest gecomposteerd wordt. Deze compost wordt geënt met champignonbroed en groeit veertien dagen door in een tunnel. Bij het afleveren bij een champignonkweker wordt de compost voorzien van een laagje dekaarde waarin champignon-mycelium groeit, dat als vochtbuffer dienstdoet. De mest wordt na de oogst verkocht als champost.

Het financiële deel van het businessplan bestaat uit een investerings-, financierings-, exploitatie-, liquiditeitsbegroting en een privé-uitgave begroting. Ga hier samen met een deskundige voor zitten, zo krijg je zelf ook inzicht in cijfers en ga jij resultaatgericht werken. Stel KPI's zodat duidelijk wordt welke bedragen je kunt begroten voor uitgavenposten. 

Met champost wordt er gebruik gemaakt van een humusrijke bodemverbeteraar. Het homogene en circulaire product is makkelijk verwerkbaar en prijstechnisch interessant. Ook treedt er nauwelijks geurhinder op. Met champost groeien gewassen structureel beter in een rijkere, vruchtbare grond.

Om mij heen zie ik vooral nu veel ondernemers stoeien met de liquiditeit en dat is logisch. Er zijn veel bedrijven waar er geen inkomen is en wel de uitgaven doorlopen. Nu is het de tijd om uitgavenposten door te spitten. Zijn die uitgaven echt nodig? Is de huur wel in verhouding met je inkomsten? Kijk ook eens kritisch naar je marges en je voorraden. Een strak inkoopbeleid levert geld op.

Heel veel succes en ik kijk graag met je mee.

Lees hier verder: Deel 4


Sharing is caringHigh Heels Business Organizer © 2022Privacyverklaring